Fira dels reis

Una tradició molt arrelada és la fira que es celebra la diada de Reis.

Comenta Jordi Bolós, medievalista: “Importància de la ramaderia. L’existència, al cim del planell on s’alça el poble, d’un possible espai clos però no tot ell habitat, i l’existència d’una bassa en el sector oriental –precisament el no habitat–, fan plantejar la possibilitat que aquesta meitat oriental hagués estat una zona dedicada a tancar-hi el bestiar, des de l’alta edat mitjana. Potser la base econòmica de Montclar no era tant l’agricultura (com podem veure a l’ortofotomapa els camps més grans són més aviat lluny) com la ramaderia.

Existència d’un possible mercat o fira al mig del poble. L’existència d’aquest espai central no edificat, que ha esdevingut una codina, fa pensar que en aquest indret en algun moment s’hi va poder fer una activitat que afectava tota la comunitat. Això hauria fet que s’hagués produït la reserva d’aquest espai d’ús col•lectiu.”

 

Té a veure segurament amb els orígens del poble esencialment ramaders. Al principi era a la plaça del poble, però después s’anà desplaçant, primer al Turó del Capons i después al pla de les Alzines, que és un bosc d’alzines que hi ha en un pla a mig camí entre la carretera i el poble. Fora una de les més notables que es celebrava a la comarca. Hi concorrien comerciants de regions apartades. Principalment hi havia bestiar, tocinos, bestias de llana, mulats, bous, etc.

Al migdia hi havia una manduca amb focs a terra, amb el plat del dia “fesols amb cansalada” i torrons d’Agramunt. Abans, l’endemà dia 7, era la Festa Major amb ballades a la plaça i al vespre reunió a l’Hostal per jugar. L’any 1900 per aquesta festa es van hostatjar al poble distingits catalanistes presidits per Àngel Guimerà.

Actualment, es manté la celebració el dia 6 de Gener, i també s’hi mostra a més a més d’artesania popular, parades de turró i altres productes de la contrada, maquinaria agrícola i vehicles, i es pot gaudir del típic esmorzar de botifarra i cansalada.

En els següents videos editats per Televisió de Berga podeu veure un reportatge de la fira de l'any 2011.

Darrera actualització: 06.02.2019 | 10:08