El Paisatge

L’església de Santa Creu és de petites dimensions i es troba a l’extrem nord del municipi de Montclar, al veïnat del Casó. Envoltada per conreus, es tracta d’una església amb una base preromànica on, al llarg dels segles, s’ha anat modificant i s’hi han afegit elements romànics. La seva nau és de volta de canó i l’absis semicircular està cobert amb quart d’esfera. La porta d’entrada té un arc de mig punt adovellat a la façana, coronat per un campanar d’espadanya que alberga una campana. En el seu interior, de parets gruixudes, hi podem trobar un terra de rajola vermella i l’absis tapat per un envà per donar lloc a la sagristia.

L'església segurament es va integrar al terme del castell de Montclar al segle XIV tot i tenir-ne ja constància al segle X, quan era part de la propietat del Monestir de Sant Llorenç, a prop de Bagà. Durant els següents segles, l’església va ser un dels límits dels dominis de Santa Maria de Serrateix, tot i que es creu que mai va ser parròquia, depenent, doncs, de Sant Martí de Montclar. 

Actualment només s’hi oficia la missa per Santes Creus. Per accedir-hi, cal demanar la clau a la casa veïna, que l’ha utilitzat com a capella particular des del segle XVIII.

Sant Quintí

Sant Quintí és una església romànica d’una sola volta de canó i amb absis semicircular en estat semiruïnós. Malgrat tenir la teulada totalment esfondrada i els murs debilitats per esquerdes, s’hi intueixen les pintures murals del segle XVI, els dos arcs als murs laterals i un dels arcs del campanar d’espadanya. Al seu costat, hi trobem una masia que anteriorment feia funcions de rectoria. Curiosament, tot i ser sufragània de Sant Martí de Montclar, Sant Quintí era un dels límits del castell d’Avià.

Encara avui es conserven els manuals de comptes de la priora datats del 1673, amb una lipsanoteca força rudimentària d’aquesta església.

El pla de les Alzines s’ubica just al costat de la carretera que condueix al nucli de Montclar. En ell hi trobem un conjunt d'alzines centenàries envoltades de camps d'explotacions agràries. A més de la bellesa del paratge, és en aquest planell on, des de fa dècades, s'organitza el Firal dels Reis per la Diada de Reis. Anteriorment, la fira s’ubicava a la plaça del poble, encreuament de camins que rebia a ramaders amb el seu bestiar de llana, porcs o bous. Més tard, es va traslladar al turó del Capons i, finalment, va acabar celebrant-se en aquest pla d’alzines.

Actualment la Diada de Reis és una tradició molt arrelada no tan sols al poble de Montclar, sinó també per gran part de la comarca. Es tracta d’un esdeveniment social on tots els habitants del territori es troben per mantenir viva una tradició que ja trobem datada el 1845. El costum dicta arraulir-se en focs a terra; comprar productes de la contrada i menjar ‘fesols amb cansalada’, botifarra, i allioli de codony. També és una bona ocasió per passejar entre la maquinària agrícola i vehicles o comentar el trajecte que es pot fer caminant, corrents o amb bicicleta des dels pobles d’on arriben els visitants.

Les Escoles

Durant els anys seixanta del segle passat, es van construir els edificis de les escoles i la casa del mestre de Montclar; ubicats al Pla de les Forques, a prop de la carretera de Casserres a l'Espunyola. Aquests edificis, que van complir una gran funció social per als habitants del poble, són moderns i consten d’una sola planta amb amplis finestrals. Al conjunt també hi destaca l'anomenada Alzina de Les Escoles, que alberga una alzina de grans dimensions (deu metres d'alçada i un diàmetre de brancada que sobrepassa també els deu metres).

Actualment, l'edifici de les escoles s'utilitza com a equipament municipal per a usos culturals i socials dels veïns.

Darrera actualització: 21.12.2020 | 18:45
Darrera actualització: 21.12.2020 | 18:45