Festa de Sant Sebastià

L’any 1677 el rector Josep Santacreu de Montclar, fa ressenya en una consueta de la parròquia la processó de S.Sebastià, per tant cal creure que aquesta devoció ve de temps inmemorials i possiblement de les pestes del segles XIV i XV.

Segons ens conten les cròniques de l’època sembla que l’any 1853 el còlera va arribar a Catalunya a través d’un vaixell provinent de Marsella; poc temps després l’epidèmia del còlera morbo asiàtic s’escampava arreu del país i arribava al Berguedà a principis del 1854.

A Sant Martí de Montclar les coses no anaven pas gaire desacompassades amb el que succeïa arreu del país. A finals d’octubre del 1854 la mal anomenada pesta havia deixat la seva empremta al municipi, i tal i com ens ho descriu la documentació consultada, els montclaresos, i també l’Ajuntament, es van adreçar al rector per tal de fer un vot a sant Sebastià i d’aquesta manera, tot aprofitant la processó que es feia cada vint de gener dedicada al Sant, celebrar en l’esmentada data dues misses seguint el costum dels dies de festa.

Així doncs, el dia 10 de desembre del mateix any, es va decidir d’instituir el vot a Sant Sebastià (caritats, priors, cants...) per al dia del sant de l’any sobre. A més, la promesa va recollir també l’obligació d’anar a missa i la d’abstenir-se de treballar en la data del vot.

L’any 1870, però, la festa es va començar a celebrar el darrer dimecres del mes d’abril: tot sembla indicar que les raons de bonança primaveral van acabar de decidir-ne el canvi de data, i aquesta diada es va seguir realitzant fins l’any 1970.

Tot i amb això, el 28 d’abril de l’any 1954 el Consistori de Montclar va decidir en sessió pública extraordinària renovar el vot a sant Sebastià, i en la data de la festa del mateix any l’alcalde, en representació de tot el poble, en va tornar a prometre el compliment, cosa que, havent acabat la processó, va fer públicament davant de la imatge i la relíquia del Sant I L’Ajuntament asumia fer el dinar col·lectiu.

Darrera actualització: 16.06.2017 | 13:21