L'església de la santa creu

El Casó (població: 53 h. (2001)) és el veïnat del municipi de Montclar que agrupa la part del municipi que és situat al nord del marge oest de la riera de Montclar, no gaire lluny de la carretera que porta a Montmajor.

Està format entre d’altres per les cases el Casó, Cal Santacreu, la Vila, la Casa Gran, la Tor, Vilariquer i Sabates, fins a un total de 47.

Entre aquestes cases se situa l’església de Santa Creu.

L’església de Santa Creu de Montclar era una de les propietats del monestir de Sant Llorenç prop de Bagà al comtat de Berga i com a tal surt esmentada en l’acte de consagració de l’església monacal de Sant Llorenç, de l’any 983.

L’església no devia ésser mai parròquia, almenys no surt esmentada com a tal en la visita al deganat de Berga de l’any 1312. Possiblement depenia de Sant Martí de Montclar, parroquial del lloc, malgrat ésser propietat del monestir de Sant Llorenç prop de Bagà.

Possiblement l’església s’integrà al terme del Castell de Montclar al segle XIV.

Al segle XVIII ja no s’esmenta, ni tan sols com a sufragània, la qual cosa fa pensar que quedà com a capella particular de la casa veïna del mateix nom. Avui l’església resta sense culte.

Església reformada del tot d’una nau, coberta amb volta de rajola, de mig punt, i coronada a llevant per un absis semicircular, molt tardà, ample i més baix que la nau que probablement s’alçà sobre la base d’una antiga construcció pre-romànica.

Darrera actualització: 18.04.2018 | 20:07